Τελευταία μέρα άδειας και σκέφτομαι τα εξής:
Περί χρόνου ο λόγος.
Μήπως ο τίτλος που θα ταίριαζε καλύτερα θα ήταν: να γιατί οι περισσότεροι νέοι ζούνε ακόμα στο πατρικό τους σπίτι ακόμα και μετά τα τριάντα.
Απλά μαθήματα οικονομίας. Χρόνου.
Γυναίκα. Ετών 30. Πτυχιούχος. Με μέτριο κατά τα λεγόμενα της αγοράς μισθό. Αποφασίζει. Να έρθει στην Αθήνα. Δηλαδή. Δεν έρχεται η μαμά να καθαρίσει (ποτέ). Δεν έρχεται ο μπαμπάς να φτιάξει τις λάμπες (ποτέ).
Μένει. Μόνη σε ένα δυάρι στο Χαλάνδρι.
Ο τυπικός χρόνος ανά εβδομάδα πάει κάπως έτσι:
9-10 ώρες καθημερινά στο γραφείο ή εκτός αναλόγως τις περιπτώσεις όπως και να έχει 9-10 ώρες καθημερινά αφιερώνονται στην δουλειά.
Η μετακίνηση από την δουλειά στο σπίτι είναι περίπου μία ώρα (εδώ υπάρχει εξήγηση αλλά δεν θα την κάνω τώρα).
Σύνολο μέχρι στιγμής για την δουλειά μόνο: 11 ώρες.
Ωραία. Γυρνάμε λοιπόν στο σπίτι. Μαγειρική περίπου 1-2 ώρες. Σύνολο τώρα: 13 ώρες.
Δουλειές τύπου πλύσιμο ρούχα – σίδερο ρούχα – βάζω στις ντουλάπες ρούχα: 2-3 φορές την εβδομάδα ανά 2 ώρες – σύνολο εβδομάδας κατηγορία ρούχα: 6 ώρες στο μέγιστο.
Σύνολο εβδομάδας μέχρι στιγμής: 13 ώρες * 7 μέρες = 91 ώρες δουλειά + φαγητό
+ ρούχα = 97 ώρες.
Ας περιορίσουμε τον ύπνο στις επτά ώρες, δηλαδή υπολογίζοντας το δεκάωρο του σαββατοκύριακου και το πεντάωρο της εβδομάδας, δηλαδή 7 ώρες ύπνου μέσος όρος * 7 μέρες = 49 ώρες νάνι
Μέχρι στιγμής έχουμε = 146 ώρες
Πάμε παρακάτω : Σουπερμάρκετ – μια ασχολία η οποία αν θες να πας με το αυτοκίνητο συνεισφέρεις άσκοπα στην μόλυνση αλλά σαν εγωιστής άνθρωπος σκέφτεσαι πως γλιτώνεις χρόνο γιατί αγοράζεις ας πούμε περισσότερα απ’ ότι αν πας με ποδήλατο.
Ας κάνουμε και τους δυο υπολογισμούς: Με αυτοκίνητο = Μία φορά την εβδομάδα σύνολο χρόνου να πας, να ψωνίσεις, να γυρίσεις, να τα βάλεις στην θέση τους = 2 ώρες. (Σημειώνω πως το σούπερ είναι 10 λεπτά από το σπίτι με το αυτοκίνητο). Βάλε και μία ώρα ξεκούραση μετά στάνταρ = 3 ώρες
Σύνολο: 149 ώρες.
Με το ποδήλατο θα θες να πας: 4 φορές * 45 λεπτά να φτάσεις (και πως θα φτάσεις με τον κάθε Χαλανδραίο και μη που θα σε σπρώχνει στον δρόμο με το αυτοκίνητο του στάνταρ και κάθε φορά) * 1 ώρα πάρε συν βάλε στο σπίτι * 45 λεπτά γύρισε σύνολο με το ποδήλατο: 12 ώρες. Βλέπε 4 φορές παραπάνω από το αυτοκίνητο. = Δεν το επιλέγουμε παρά μόνο περιστασιακά.
Η εβδομάδα έχει σύνολο: 7 * 24 ώρες = 168
Δηλαδή μένουν 168 – 149 ώρες = 19 ώρες για δικό σου χρόνο.
19 / 7 μέρες = 2,17 ώρες την ημέρα.
Αυτό χωρίς να έχω υπολογίσει καθαριότητα σπιτιού, συναλλαγές με το δημόσιο, άλλες πληρωμές, εξετάσεις και ραντεβού προσωπικά σε ιατρούς κλπ, αγορές για διάφορα απαραίτητα όπως ενδυμασία, ή άλλα για το σπίτι, συναλλαγές με μηχανικούς για το αυτοκίνητο, για το σίδερο, για οτιδήποτε άλλο χάλασε και πρέπει να φτιάξεις. Και ας μην ξεχνάμε το πιο συμαντικό: τηλεφωνήματα και εκκρεμότητες δουλειάς που πρέπει να γίνουν εκτός ωραρίου, απρόοπτα και σε κάθε πιθανή στιγμή του ελεύθερου χρόνου σου.
Πες μου τώρα εσύ.
Τι χρόνος να υπάρχει: Πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό σου, δηλαδή, να κάνεις μια γυμναστική, να προσέξεις την διατροφή σου, να διαβάσεις, να πας σε ένα θέατρο, σε κάτι που αγαπάς. Και μετά πες μου πού χρόνος, να κάνεις μια φυσιολογική σχέση.
Όπου αυτός κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις γιατί σαν άνδρας – στο δικό του πρόγραμμα – φαγητό, ρούχα, και καθαρό σπίτι καλύπτονται από μαμά.
Και μετά.
Σχόλια όπως: Αμάν βρε. Όλο δικαιολογίες είσαι πως δεν έχεις χρόνο. Καλά πως είναι έτσι το σπίτι σου; Όλο παράπονα είσαι. Μια χαρά μισθό έχεις γιατί λες δεν βγαίνεις; Αν δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις να τρως έξω (βλέπε προηγούμενη ατάκα). Γιατί δεν φέρνεις μια γυναίκα να στα κάνει αυτά; (βλέπε ίδια ατάκα). Αυτά δεν θέλατε οι γυναίκες; Απελευθέρωση;
Εγώ ήθελα απλά να αναφέρω αυτό το μικρό πρόγραμμα της εβδομάδας μου, όπως το σκέφτηκα σήμερα που τυχαίνει να είναι.
Και η τελευταία μέρα της άδειας μου. Και υπάρχει ακόμα ελάχιστος ελεύθερος χρόνος.
Σχόλια ευπρόσδεκτα.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Πρώτον - μη βάζεις τόσο συχνά Cohen γιατί μας πιάνει κάτι και ζηλεύουμε που δεν τον είδαμε στην (πιθανότατα) τελευταία ευκαιρία που είχαμε.
Δεύτερον - ο χρόνος, όπως γνωρίζεις πολύ καλά, είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Αν τον αντιμετωπίσουμε σαν αυτό ακριβώς που είναι, θα δεις ότι τα πράγματα είναι ευκολότερα.
Κι επειδή το τελευταίο μπορεί να μη σε έπεισε, θα σου πω ότι το timetable σου πάνω κάτω συμφωνεί με το δικό μου. Αν χρειάζεσαι έξτρα ώρες και δεν τις βρίσκεις, κόψε από αλλού. Ύπνο για παράδειγμα...
Αυτά.
Με έπιασε η πολυλογία μου.
Δεν λέω καλό χειμώνα, αν και μου έλειψε - όπως και μερικά ακόμα πράγματα που έχουν σχέση με τον χειμώνα.
ο χρόνος υπάρχει πολύ πριν από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης. το σίγουρο είναι πως μπορείς εύκολα να εγκλωβιστείς σε μία ζωή από υποχρεώσεις. Κάπου εκεί μπαίνουν οι έννοιες της συλλογικότητας, της συνύπαρξης αλλά και του συμβιβασμού, της καταδέχτικότητας (να μην παρερμηνευτεί ως ανοχή). Για αυτό ζούμε σε κοινωνίες (αυτό μπορεί να πρόδωσε την ταυτότητα μου) για να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους και να μοιραζόμαστε τα δεινά αλλά και τα όμορφα αυτής της ζωής (που σε λίγο θα ορίζετε και χρονικά με μικρή απόκλιση). Έπειτα αν δεν μπορείς να βρείς τον συνέταιρο σου , που λόγω ανθρώπινης φύσης είναι και ο αγαπημένος σου, τότε υπάρχει και η τεχνολογία που μπορεί να σε διευκολύνει, χωρίς γκρίνιες και τσακωμούς :).
ma exeis apooooolyto dikio..apolyto omws!!
(p.s. @ B612: ton eida ki egw ton glykouli megisto L.Cohen!!! <3 )
egw lew na paroume ta vouna..
emena gia paradeigma me apelysan last week alla kata vathos xairomai.
den paleyetai i katastasi.
mixanes exoume ginei.
Very good!
Post a Comment